Provedba terapijskog jahanja za korisnike projekta „OSIgurajmo im JEdnaKost“

U periodu od 1. do 15. lipnja 2015. godine u Udruzi „MOGU“ provedene su radionice terapijskog jahanja za korisnike projekta OSIgurajmo im JEdnaKost.

OSIgurajmo im JEdnaKost“ EU je projekt koji provodi Grad Osijek u partnerstvu s Centrom za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ Osijek te udrugom MOGU – terapijsko, rekreacijsko i sportsko jahanje. Ciljevi Projekta su pružanje cjelovite skrbi o djeci s teškoćama u osječkim osnovnim školama te osiguravanje ravnopravnog uključivanja istih u nastavne procese.

Kako navedeni EU projekt adresira problem, ne samo u obrazovnom, već i u društvenom uključivanju djece s teškoćama, u okviru istog Udruga „MOGU“ provela je svoje redovne programe terapijskog jahanja koje u velikoj mjeri doprinose kognitivnom i psihosocijalnom razvoju djece s teškoćama.

Naime, terapijsko jahanje je rehabilitacijski program namijenjen i prilagođen djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom u svrhu rane intervencije, terapije i rehabilitacije. Ono podrazumijeva neurofiziološku osnovu propisanu od strane liječnika te unaprijed izrađen individalni terapijski plan ovisno o vrsti teškoće pojedinog korisnika pri kojem je isti u potpunosti tjelesno, emocionalno i socijalno angažiran. Uz primarni cilj poboljšanja općeg zdravstvenog stanja, terapijsko jahanje u velikoj mjeri doprinosi socijalnoj integraciji korisnika te razvoju socijalnih i komunikacijskih vještina. Učenjem kontroliranog i odgovarajućeg ponašanja na konju, korisnik terapijskog jahanja razvija jedinstvenu povezanost s velikom i snažnom životinjom, što u konačnici doprinosi razvitku njegova samopouzdanja, povjerenja, koncentracije i strpljenja.

Provedene radionice terapijskog jahanja obuhvaćale su različite aktivnosti pri kojima su korisnici izvodili osnovne jahačke radnje i elemente – vježbe razgibavanja na konju te vježbe spretnosti i snalažljivosti pri rješavanju postavljenih manjeških zadataka.

ZAHVALJUJEMO SVIM DONATORIMA I SPONZORIMA